Hititler’ in Kutsal Kenti: Şapinuva

Şapinuva' nın Hititler' in başkenti olmasının dışında bir diğer önemi de aynı zamanda Hititler için kutsal bir dini merkez olmasıdır.

Hititler’ in inanç sisteminde, Anadolu’ ya yanlarında getirdikleriyle, buradan aldıklarının iç içe olduğu görülür. Kendi dinlerinin yanında Anadolu’ da var olanın hepsini kabulleniyorlar, onun için de “Bin Tanrılı Halk” deniyor. 

Şapinuva, Hurri tarzı dinsel öğelerle bir Kudüs gibi. İmparatorluğun herhangi bir yerindeki, örneğin Suriye’deki bir Hititli için olduğu kadar, muhtemelen Hurriler için de böyle. Tanrıların gazabından kurtulmak, onlarla barışık olmak için, arınmak, temizlenmek gerek. Bunun için halk, Şapinuva’ yla temas kurmak zorunda. En azından Hurrice itkalzi (ağız temizleme/tövbe) dualarını okuması lazım. Bu duaları içeren 10-11 tablet herhangi bir yerde yazılamaz, yalnızca Şapinuva’ da imal edilir. Ancak bunları okursanız temizlenir, günahlarınızdan kurtulursunuz. İslam gelenek ve göreneklerine benziyor, yıkanma ve arınma var. Duaların anlamının bilinmesine gerek yok; Hurrice olarak okununca arınma işlemi tamamlanıyor. Bu tabletlerin çamurunun bile Şapinuva’ da hazırlanması gerekiyor.

Hititler’ in Kutsal Kenti: Şapinuva Hititler’ in Kutsal Kenti: Şapinuva Reviewed by Tamer Uygur on 21:06:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.