İncesu Kanyonu

 

 

Eşsiz doğal ve tarihi güzelliği ile hayranlık uyandıran İncesu Kanyonu, mağaraları, tarihi kalıntıları ile kuş ve bitki türleri ile keşfedilmeyi bekliyor.

Çorum’un Ortaköy ilçesinde yer alan İncesu Kanyonu, bölgede yaşayan insanların her zaman ilgisini çekmeyi başarmış. Yozgat sınırından başlayan ve Ortaköy’ün İncesu köyünde son bulan kanyon, tarih boyunca 8 farklı medeniyet tarafından yurt edinilmiş. 12 kilometre uzunluğundaki kanyonun ortalama genişliği 50 metre ve her iki yamacı da 200-300 metrelik sarp kayalıklarla çevrili. Kanyonda doğal güzelliklerin yanı sıra çok sayıda mağara ve kale kalıntısı bulunuyor. Antik adı Scylax olan Çekerek Irmağının geçtiği kanyonun her iki yanında yükselen kayalar üzerinde Hellenistik Döneme tarihlenen duvar kalıntıları, halk tarafından mağara olarak adlandırılan merdiven basamaklı su sarnıçları, ahşap hatıl oyukları yer alıyor. Bu durum antik çağlarda ağaçlarla inşa edilmiş bir çok yapının yer aldığına işaret ediyor.

Yakın bir zamana kadar bilinmeyen kanyon, son yıllarda gerçekleştirilen çevre düzenlemesi ve alt yapı çalışmaları ile turizme kazandırılıyor. İncesu’ya gelecek ziyaretçiler için kır konağı, piknik alanları, otopark ve çocuk oyun parkları kullanıma sunuldu.

Kanyon, doğa yürüyüşü, doğa fotoğrafçılığı, trekking, kampçılık ve belli dönemlerde su sporları yapılabilecek konumda. Kuş gözlem topluluklarının araştırma-gözlem yapabileceği, ender kuş türlerini barındıran bir yaşam alanına sahip. Özellikle doğa severler ve tarih-doğa fotoğrafçıları için keşfedilmemiş bir cazibe merkezi olarak biliniyor.

Kanyon içinde tarihe yolculuk
Çekerek Irmağı’nın şekillendirdiği İncesu Kanyonu’nda haziran ile kasım ayı arasında su yüksekliği en düşük seviyeye iniyor. Bu tarihlerde Çekerek Irmağı’nın sakin akışından yararlanılarak kanyon içinde kilometrelerce uzunluğunda bir yürüyüş yapılabiliyor. Kanyonun içine doğru ilerlemek ve daha fazla güzelliği görmek için yüzde 30-40’lık bölümde suya giriliyor. Gezintiye çıkanlar, kanyon içinde doğal olarak yetişen incir, ceviz ve böğürtlenlerin de tadına bakıyor. Yüksek bir peyzaj özelliğine sahip olan kanyon, aynı zamanda zengin fauna ve flora türlerini barındırıyor. Suyun aktığı yöne doğru ilerleyenler, 2 kilometre ileride kayalar üzerinde, ırmak yatağından 1,5 metre yükseklikte bulunan bereket ve bolluğu simgeleyen Kybele kabartmalarını görebiliyor. Doğal güzellikler ile başlayan kanyon içindeki gezinti biranda tarih içinde yolculuğa dönüşüyor. Kybele heykelinden başka kanyondaki mağaralar ve eski yerleşim yerlerinden kalan kalıntılarda adeta keşfedilmeyi bekliyor. Özellikle Akrapol ve kale kalıntıları da ayrı bir güzellik sergiliyor. Diğer yandan kasım-nisan aylarında Çekerek Irmağı’nın seviyesinin yükselmesi ve gür akması kanyonda rafting yapılabilmesine imkan tanıyacak hale geliyor. Kanyon gezisinin ardından ziyaretçiler, giriş bölgesinde piknik yapabiliyor.

Trekking yapmak isteyenler ise Yozgat’ın Kazankaya köyünden başlayarak İncesu köyüne kadar yürüyebiliyor. Kanyon yürüyüş parkuru olarak kullanılarak bir tabiat harikasının gözlenmesi sağlanıyor.

Sayısız kuş türüne rastlamak mümkün
İncesu Kanyonu tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra doğal yaşam alanı olarak birçok hayvan ve bitki topluluğuna ev sahipliği yapıyor. Bölgeye has bitki ve hayvan türleri yer alıyor. Kanyon ekosistemi ırmağın su yapısıyla ilişkili gelişmiş. Soyu tükenme tehdidi altındaki Anadolu’nun nadir türleri kanyonda hala yaşam alanı buluyor. Kanyonda kızıl gagalı dağ kargası, kızıl akbaba, küçük kerkenez, kaya kiraz kuşu, saka, ispinoz, kara kızılkuyruk, gökardıç, kocabaş, küçük akbaba, sığırcık, kızıl şahin, kerkenez, kara leylek, akkarınlı sağan, ev kırlangıcı, kaya kırlangıcı, kuzgun, sarıasma, kiraz kuşu, kayasıvacı kuşu, karakulaklı kuyruk kokan, kara kızılkuyruk, kaya serçesi, ibibik, akkuyruk sallayan, kızıl sırtlı örümcek kuşu, puhu, kara akbaba, karatavuk, ökse ardıcı, büyük baştankara, bülbül, küçük kartal, sakallı akbaba gibi çok sayıda kuş türü yaşıyor.

İncesu Kanyonu’na nasıl gidilir?
Çorum’un Ortaköy ilçesinde yer alan İncesu Kanyonu’na gitmek isteyenler için çeşitli ulaşım alternatifleri bulunuyor. Hava ve karayolu ile Çorum’a ulaşmak mümkün. İstanbul’dan Merzifon’a uçak seferleri bulunuyor. Merzifon ile Ortaköy arası ise karayolu ile yaklaşık 1 saat 20 dakika. Ankara’dan karayolu ile gelecekler ise Ortaköy’e 4 saatte ulaşabiliyor. Çorum Ankara’ya 242, İstanbul’a 614 ve İzmir’e 824 kilometre uzaklıkta. İncesu köyünün Çorum’a uzaklığı ise 60 kilometre.

Reviewed by Tamer Uygur on 21:26:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.