Şapinuva' nın Çöküşü...
Hitit imparatorluk başkenti Şapinuva, onca görkemi ve şöhretine rağmen tarihten silinmiştir. Bir çöküşün anotomisi...
Elde edilen bulgular Şapinuva' nın 14. yüzyıla tarihlendiğini göstermiştir. Gerek başkent oluşu, gerek dini bir merkez olması yanında, ticaret yolları üzerinde bulunması ve de korunaklı konumu sayesinde uzun yıllar önemini korumuştur.
Anadolu' nun pek çok yerinde, önceki medeniyetlere ait şehirlerin genelde üzerine yeni şehirler kurularak günümüze kadar geldiğini görüyoruz. Ancak Şapinuva' nın Hititler' den sonra aktif olarak bir daha kullanılmadığını anlıyoruz.
Şapinuva' nın çöküşü Hititler' in genel çöküşüyle başlamış. Bugün ortaya çıkan bilgiler şehrin tamamında bir yangın olduğunu gösteriyor. Sanki şehir bir anda ateşe verilmiş. Hiçbir çatışma izi bulunamamış. Bu da akla, şehrin terkedilirken ateşe verilmiş olması ihtimalini getiriyor. Bütün binalar ve arazi yanmış.
Şehir birden tarihe karışmamış. Şapinuva' da yaşayan bir kısım halk şehri terk etmeyip bir müddet daha bu topraklarda yaşamış. Ancak şehir sonraki dönemlerde bir daha eski önemini ve ihtişamını geri kazanamamış. Ticaret yolları değişmiş, dinsel öğeler ortadan kalkmış, bu da Şapinuva' nın çöküşünde etkili olmuş. Böylelikle Şapinuva yavaş yavaş tarihin derinliklerine gömülüp gitmiş.
Sonraları bu topraklar üzerinde hüküm süren medeniyetler ve devletler açısından Şapinuva önem arz etmemiş. Hitit yapıları büyük olduğu için kimse o enkazı kaldırıp yeni bir şehir kurmak istememiş. Onun yerine mezarlık olarak kullanmışlar. Bugün Şapinuva' da B binası içerisinde Perslere ait bir mezar taşının bulunması bu bulguyu desteklemektedir.
Zamanla ağaçlar bölgeyi sarmış ve şehir ormana dönüşmüş. Böylelikle Şapinuva 3400 yıl sonra tekrar günyüzüne çıkana dek derin bir uykuya yatmış...
Şapinuva' nın Çöküşü...
Reviewed by Tamer Uygur
on
19:25:00
Rating:
Hiç yorum yok: