Ortaköy' de ki Gizemli Türbe!!!

Ortaköy Cumhuriyet Mahallesi, Kahyaoğlu Sokak' ta, Satılmış SOLAK' ın evinin bahçesinde yer alan türbe yıllardır gizemini koruyor.

Türbenin üzerinde veya herhangi bir yerinde kime ait olduğuna dair ne bir yazı ne de bir işaret bulunmuyor. Türbenin bir evliya mezarı olup olmadığı ise belli değil.

Türbeyi önemli kılan asıl olay, Osmanlı Devleti' nin, bugün ilçemiz sakinlerinden "Kamilağalar" lakaplı ailenin dedeleri olan Tekkeşin Mustafa Efendi' yi, Kırşehir' in Çiçekdağı ilçesinden Ortaköy' e tayin etmesi ve yıllarca buranın türbedarlığını yaptırmasıdır. Tekkeşin Mustafa Efendi vefat ettikten sonra oğlu Kamil Ağa bu görevi tekke ve zaviyelerin kapatıldığı döneme kadar devam ettirmiş ve bunun karşılığında devletten maaş almıştır. 

Yaptığımız araştırmalarda bu türbede meftun olan zatın Ortaköy halkından biri olmadığı anlaşılmıştır. Devlet tarafından görevli tayin edilip, yıllarca maaş ödendiğine göre bu türbede yatan zat oldukça önemli bir mevkide olmalıdır.

Rivayet olunur ki, bu zat bir Osmanlı paşasıdır. Bir sefer ve ya görev dönüşü Ortaköy' den geçerken burada rahatsızlanıp vefat eder ve buraya defnedilir. Türbenin olduğu yerde eskiden "Köy Odası" olduğu bilinmektedir. Ortaköy' e gelen misafirler yakın zamana kadar burada ağırlanmışlardır. Ancak bu oda günümüze ulaşamamıştır.

Kamil Ağa Ortaköy' e türbedar olarak tayin olur. Ailesiyle birlikte gelip yerleşir. Kamil Ağa' nın sülalesi halen ilçemiz sakinlerindendir. Hatta bir kısmı bu türbedarlık vazifesinden dolayı olsa gerek soyadlarını "Tekkeşinoğlu" olarak kullanmaktadırlar. Bir kısmı da soyadlarını "Çiçekdağlı" olarak kullanmaktalar.

Bu türbeyi önemli kılan bir diğer husus ise, ilçemizin tarihine ait bir takım olaylara ışık tutacak olmasıdır. Türbe ile ilgili araştırmalarımız halen devam ediyor. Ama bu kadar araştırmamıza rağmen henüz bu türbede yatan zatın adını öğrenemedik.
Ortaköy' de ki Gizemli Türbe!!! Ortaköy' de ki Gizemli Türbe!!! Reviewed by Tamer Uygur on 17:20:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.