Atatürk ve Ortaköy

Mustafa Kemal Atatürk, gerek Milli Mücadele yıllarında gerekse cumhuriyetin ilanından sonra Anadolu' da pek çok yeri ziyaret etmiştir. Acaba Ortaköy' e de gelmiş midir?

Bu sorunun yanıtını merak eden pek çok kişi var. Eğer Ortaköy' e gelmiş olsaydı, yaşlılarımızdan bu olaya tanık olanlar olurdu ve bizlere anlatarak intikal ettirirlerdi. Ancak ne böyle bir rivayet var ne de geldiğine dair bir kanıt.

Ulu önder Ortaköy' e gelmemiştir fakat burada cereyan eden bir olaydan dolayı Ortaköy' ü gayet iyi tanımaktadır. Ve de olaylar süresince yakından ilgilenmiş ve takip etmiştir.

Kurtuluş Savaşı yıllarında pek çok cephede savaşırken 1920 yılında İç Anadolu bölgesinde Çapanoğlu isyanı çıkar. İsyan Ortaköy' e kadar uzanır. Hatta Karahacip Köy' ü tamamen isyancıların eline geçer. 

Mustafa Kemal Atatürk, isyanı bastırması için Cemil Cahit Toydemir' i görevlendirir. İsyan bastırılıncaya kadar Çorum mutasarrafı Cemal bey ve Cemil Cahit Bey' le sürekli telgraf yoluyla haberleşir. Ortaköy' deki gelişmeleri an be an takip eder ve yapılacaklarla ilgili direktifler verir. Bugün hem Cemal Bey' in hem de Cemil Cahit Bey' in anılarında bu durum zikredilir. Hatta Atatürk bu olaylardan kısa da olsa Nutuk' ta bahsetmiştir. Buradan hareketle Atatürk' ün Ortaköy' ü bildiğini ve tanıdığını öğrenmiş bulunuyoruz. 
Atatürk ve Ortaköy Atatürk ve Ortaköy Reviewed by Tamer Uygur on 14:03:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.