Kybele Ne Zaman ve Kimler Tarafından Yapıldı?



İncesu Kybele kaya kabartmasını başının stilistik yönden karşılaştırılmasına dayanarak M.Ö.2. yüzyılın ortalarına tarihlemekteyiz. Bugüne kadar Anadolu' da Helenistik Çağ' a ait kolasal bir Kybele kabartması bulunmamıştır. Kabartmanın bu dönemde buraya yapılmış olması tabi ki bir anlam taşımaktadır. Büyük İskender' in ölümünden sonra  Anadolu' da M.Ö. 280 yılında başlayarak Bitinya Pontus, Kapadokya gibi prenslikler teker teker bağımsızlıklarına kavuştular. Yerli prensler gerek kültürünü benimsemişler ve bu devletlerin başına da kral olmuşlardır. Bu dönemde Helenizm tarihinde kendini gösteren iki krallık ortaya çıkmıştır ki bunlardan biri Kapadokya diğeri ise Pontus krallıkları idi. Pontus devleti M.Ö. 301 ipsos savaşlarından sonra Karadeniz' in güney kıyılarında  kurulmuştur. Büyük bir hızla gelişerek sınırlarını Yeşilırmak' a (iris)  kadar genişletmiştir. Eserimizin bulunduğu yöre "Pontus Krallığı" sınırları içerisindedir.Dolayısıyla Kybele Kaya kabartması Pontus Krallığı döneminde yapılmıştır diyebiliriz.

Strabon' un doğduğu kent Amasya (Ameseia) buraya 52 km. uzaklıkta olup konumu nedeniyle bu beldeye çok benzemektedir. Pontus kralı Mithradates tarfından M.Ö. II. Yüzyılda Amesia krallığın baş kenti yapılmıştır. Kent kral soyundan gelen bir çok krallar tarafından imar edilmiştir. M.Ö. 64 yılında Romalılar tarafından kent alınıncaya kadar bu imar hareketleri  sürdürülmüş, bir çok tapınaklar saraylar ve kaya mezarları yapılmıştır. Kentin akropolü Yeşilırmak (iris) kenarında kayalıklar üzerinde yüksek bir yerde bulunuyordu. Irmağın bulunduğu yerden merdivenlerle Akropol' e çıkılıyordu.
Kybele Ne Zaman ve Kimler Tarafından Yapıldı? Kybele Ne Zaman ve Kimler Tarafından Yapıldı? Reviewed by Tamer Uygur on 20:37:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.