Aşdağul' un Şifreleri Çözüldü!!!
Son zamanlarda tarihsel araştırmaların artması, yeni bilgilerin günyüzüne çıkması insanların geçmişlerine, atalarına karşı bir merak duymalarına neden oldu.
Özellikle "Diriliş Ertuğrul" adlı dizinin yayına girmesinden sonra bu merak iyice kuvvetlendi. Son zamanlarda internet sitelerinde dahi hangi boydansınız tarzında yazılar yer almaya başladı.
Şimdi insanlar gerçekten hangi boydan olduklarını öğrenmek istiyorlar. Anadolu' ya gelen ilk Türk boyları aslında bizlere çok güçlü ipuçları bırakmışlar. Sadece onları farketmemişiz ya da oldukça geç farkedip anlayamamışız.
Nihayet bölgemiz ile ilgili araştırmalarımız sonuçlarını vermeye başladı. İlk olarak Aşdağullu hemşerilerimizin kökenlerini açıklayacağız.
Anadolu Türk boyları ve aşiretleri ile ilgili araştırmalar yapan tarihçiler, hem Osmanlı arşiv bilgilerinden hem saha araştırmalarından pek çok yerin şifrelerini çözmeyi başarmışlar. Bu çalışmalardan bulduğumuz Aşdağul ile ilgili bilgiler şöyle:
Hüseyin Hüsameddin, Aştakul adının "Ustacoğlu" Türkmenlerinin buraya iskan edilmeleri sebebiyle verildiğini, Aştakul' un "Ustacoğul", "Uştağul" ve nihayet "Aştagul" şeklinde söylenmesi sonucu ortaya çıktığını ifade etmektedir.
Peki kim bu "Ustacaoğlu Türkmenleri"?
Genelde "Ustacalu" Türkmenleri olarak anılırlar. Anadolu' da büyük bir teşekkül oluşturan "Ulu Yörük Birliği" ne mensup bir yörük taifesidir. Hangi oğuz boyuna mensup oldukları net bir şekilde tespit edilememişdir. Hazar ötesi Türkmen gruplarından oldukları bilinmektedir.
1070 Malazgirt Zaferi' nden sonra hızla Türkleşen Anadolu' ya çok miktarda Türkmen boyunun gelip yerleştiği bilinmektedir. Özellikle 1085 yılında çok büyük grupların geldiği bilgisi mevcuttur. Aşdağul' u oluşturan bu "Ustaca" Türkmenlerinin bu yıllarda gelip yöremizi yurt edindikleri kuvvetle muhtemeldir.
Ustacalu Türkmenleri' nin doğu bölgelerini yurt edinen gruplarının daha sonraları İran' a göç edip Safevi Devleti' nin kurulmasında önemli rol oynadıkları bilinmektedir.
Kısacası Aşdağul Ustacalu Yörükleri tarafından kurulmuştur. Ancak ileriki yıllarda farklı Türk boylarından bazı ailelerin gelip Aşdağul' a yerleştiği de tespit edilmiştir. Bu bilgileri de ilerleyen zamanlarda paylaşacağız.
Aşdağul' un Şifreleri Çözüldü!!!
Reviewed by Tamer Uygur
on
20:26:00
Rating:
Samsun Çarşamba ilçesinde Ustacalı (u) köyü vardır. Bu isimle Türkiye'de hiçbir yerleşke ismi yoktur.
YanıtlaSilKöy halkı Ustacalu Türkmeni mi peki?
SilAşdağul ile ilgili daha fazla bilgi mevcutsa eğer paylaşabilir misiniz?Aşdağul isimli bir akarsuyun olduğunu ve Aşdağulun Padişah hassı olduğu bilgisini ben sizinle paylaşmak isterim.Çok önemli geçmişe kültüre vede önemli şahsiyetlere sahip olan Aşdağulun çok daha iyi şekilde tanıtılması gerekiyor.Kocabekiroğlu Arçok
YanıtlaSilAşdağul Kayı köyüdür
YanıtlaSilAsdavulun eski tarını mezardaki uzuntaştan araştırarak nerden geldi
YanıtlaSilGerekli araştırmaları yaptık, elde ettiğimiz bilgileri düzenleyip paylaşacağız.
Sil