Kadı Burhanettin ve Ortaköy




Kadı Burhanettin ve Ortaköy


Kadı Burhanettin devletini kurmasından sonra kısa sürede bölgede hakimiyetini sağlamıştır. Ancak Amasya Emiri Hacı Şadgeldi Paşa, devlete bağlı kalmayıp sürekli sorun çıkarmıştır. Kadı Burhanettin sürekli olarak Amasya Emiri ile uğraşmak zorunda kalmıştır. Amasya Emiri Hacı Şadgeldi Paşa’ nın ölümünden sonra yerine geçen Fahrettin Ahmet Bey’ de babası gibi sürekli Kadı Burhanettin ile bir mücadele içerisinde olmuştur. 


Kadı Burhanettin bu sorunu kökten çözmek üzere 1388 yazının son aylarında Amasya Emiri Ahmet üzerine yürümüştür.  Ahmet Amasya kalesine  sığınıp, kurtulmuştur. Kadı Burhanettin her ne kadar kaleyi kuşatsa da Amasya kalesinin doğal yapısından dolayı Fahrettin Ahmet Bey’ i ele geçirememiştir. Fahrettin Ahmet Bey’ in gücünü kırmak ve zayıf düşürmek için Amasya emirine bağlı olan Kazankaya ve Çekerek kalelerine yürümüştür. İlk olarak Amasya önünden ayrılarak Göynücek, Aşdağul ve Ortaköy üzerinden Kazankayası’ na gelir ve kaleyi zapt eder. Emir Ahmet’ in dayısı ve çocuklarını esir alır. Sonra da Çekerek kalesini ele geçirir. 

Kazankaya Kalesine ait harabeler.


İncesu Kanyonu’ nun Kazankaya girişinde bugün bazı kalıntılar bulunmaktadır. Bu kalıntıların Kadı Burhanettin’ in fethettiği “Kazankaya Kalesi” olduğu anlaşılmaktadır.

Kadı Burhanettin, Ortaköy’ e gelmiş, burada konaklamış buradan da Kazankaya Kalesine sefere gitmiştir. Kadı Burhanettin Ortaköy tarihi açısından bana göre önemli bir şahsiyettir. Çünkü Türk tarihi boyunca( günümüzde dahil) hiçbir padişah, sultan vs. Ortaköy’ e gelmemiştir. Kadı Burhanettin Ortaköy’ e gelen tek sultan olma özelliğini taşımaktadır.



Kadı Burhanettin Kimdir?


Kadı Burhaneddin, 1345 yılında Kayseri'de doğmuştur. Kadı Burhaneddin'in asıl adı Ahmed olup, babası Kayseri kadısı Şemseddin Mehmed'dir. 1365 yılında kadı olan Burhaneddin Ahmed, sülalenin Kayseri'de kadılık yapan en son ferdidir.

Babasının ölümü üzerine yirmi yaşlarında Haleb'e gelen ve burada bir yıl ilmi çalışmalar yapan Kadı Burhaneddin, 1364 yılında Kayseri'ye dönmüş, bir yıl sonra, yirmi bir yaşında iken Eratnaoğlu Mehmed tarafından Kayseri kadılığına getirilmiştir. Kadılığı sırasında adalete önem vermesinden dolayı halk arasında sevilmiş ve kısa zamanda memleketin her tarafına adını duyurmuştur. 1381 yılı sonunda hükümdarlığını ilan eden Kadı Burhaneddin, 18 yıl hüküm sürmüş ve 1398 yılında Akkoyunlu Türkmenlerinden Karayülük Osman Bey tarafından ani bir baskında öldürülmüştür.
Kadı Burhanettin ve Ortaköy Kadı Burhanettin ve Ortaköy Reviewed by Tamer Uygur on 19:58:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.