Aşdağul, Sülale Adları

 


Pek çok insan kendi aile tarihini merak etmektedir. Bunun için de araştırmaya ilk olarak aile büyüklerine sorular sorarak başlarlar. Ancak aile büyükleri yeterli bilgiye sahip değilse araştırma genelde başlamadan biter. 

 

Aile tarihini bilmek, geçmişimizi, nereden geldiğimizi hatta hangi boya mensup olduğumuzu dahi öğrenmemizi sağlayabilir. Bu konuları merak edenler için öğrenmeleri gereken ilk şey sülale isimleri olacaktır. Bağlı bulunduğunuz nüfus müdürlüklerinden bu bilgileri edinebilirsiniz. 

 

Sülale isimleri ailelerin genelde yüzyıllardır taşıdıkları aile ismidir. Lakaplarla karıştırılmamalıdır. Lakap farklıdır ve değişkendir. Ama sülale ismi genelde kalıcıdır. Nadiren de olsa bazı ailelerin sülale isimlerinin değiştiği görülmektedir. 

 

Türkiye’ de Oğuz Türklerinin çoğunlukta olduğunu göz önünde bulundurursak, Oğuzlar 24 boya, boylar, aşiretlere, aşiretler cemaatlere ve cemaatler ise oymaklara ayrılarak günümüze kadar dallanıp budaklanarak gelmiştir. Tarihçilerin verdiği bilgilere göre 24 Oğuz boyu bugün irili ufaklı 60 binden fazla aşiret, cemaat ve oymağa ulaşmıştır. Diğer Türk boylarını ve etnik grupları da hesaba katarsak sayıları yüz binleri geçebilir.

 

Ortaköy ve bağlı köyler için yürütmüş olduğumuz arşiv araştırmalarına dayanarak bölgemizdeki sülaleler,  aşiret ve boy bilgilerini tespit etmeye çalışıyoruz. Çalışmalarımızdan haberdar olanlar ve merak edenler için paylaşımlar yapıyoruz. İlk olarak Aşdağul Beldesi’ ndeki sülale adlarını yayınlamaya karar verdik. Asırlarca Nahiye olan Aşdağul’ un tarihi önemine binaen bunu hak ettiğini düşünüyoruz. Çalışmamızda sülale adları ve sülalenin bugün hangi soyadlarını kullandıkları bilgisi yer almaktadır. 

 

Aşağıdaki videoyu tıklayarak sülale isminizi öğrenebilirsiniz.

 


Aşdağul, Sülale Adları Aşdağul, Sülale Adları Reviewed by Tamer Uygur on 18:43:00 Rating: 5

1 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.