Sülale İsminizi Biliyor musunuz?


 

Sülale(soy), bir atadan gelen kimselerin topluluğu anlamına gelmektedir. Soyadı kanunundan önce insanlar devlet kayıtlarında sülale isimleri ile anılırlardı. Halk arasında ise kişiye dış çevresi tarafından takılan lakaplar kullanılırdı. Lakaplar genelde kişinin sülale isminden farklı olurdu. Nadiren aynı olan kişiler de bulunmaktadır. 

 

Sülale isimleri, insanların bağlı bulundukları boy, aşiret, oymak ya da cemaat isimleri olabileceği gibi, kişinin unvanı da olabiliyordu. Osmanlı Devleti, zamanında insanlar sülale isimlerini kullandıkları için bağlı bulundukları, boy, aşiret, oymak ya da cemaatlerini az çok biliyorlardı. Ancak 1935’te çıkan soyadı kanun ile sülale isimlerinin kullanılması kaldırılıp yerine “soyadı” uygulaması getirildiği için günümüzde pek çok insan sülale isimlerini unutmuştur. Hatta soyadı kanun gereği aynı aileden her kardeşe farklı soyadı verildiği için akraba bağları da unutulmaya başlanmıştır. İnsanların çoğu sülale isimlerini bilmediği gibi akrabalarını da unutmuşlardır. 

 

Bu değerler herkes için önem arz etmeyebilir. Ancak aile tarihini, soyunu, bağlı bulunduğu Türk boyunu merak edenler için sülale isimleri oldukça önemli bir ipucudur. Böyle bir arayış içerisinde olanların yapacağı ilk şey sülale ismini öğrenmek olacaktır? Peki, sülale isimleri nereden ve nasıl öğrenilebilmektedir? Kayıtlı olduğunuz nüfus müdürlüklerinden öğrenebilirsiniz. 

 

Osmanlı Devleti ilk nüfus sayımını 1831 yılında yapmıştır. Daha sonra farklı tarihlerde de sayımlar yapılmıştır. Bu kayıtlara Osmanlı Devlet Arşivlerinden ulaşılabilmektedir. Herkesin bu imkânı olmayabilir. 

 

Ortaköy ve bağlı köylerin nüfus kayıtları arşivden derlenerek tarafımızca hazırlanmıştır. Merak edenler için sitemizde köy köy yayınlamayı düşünüyoruz. Sülale isimlerini ve akrabalarını merak edenler takipte kalsınlar…

Sülale İsminizi Biliyor musunuz? Sülale İsminizi Biliyor musunuz? Reviewed by Tamer Uygur on 12:41:00 Rating: 5

3 yorum:

  1. Harika bı calisma hocam emeğinize tsk

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi geceler. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum.

      Sil
  2. Ben bu çalışmayı beğendim. Tebrik ederim. Tamer Bey.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.