Aşdağul’ da Bir Karakeçili Aşiret Lideri Sülalesi???



Karakeçili aşireti; Büyük Selçuklu Devleti’ nin Bizans İmparatorluğu’ nu yenmesiyle sonuçlanan 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi’nin ardından Anadolu’ ya yerleşen, Oğuzların 2 kolundan biri olan Bozokların Kayı boyuna mensuptur. 
 

Karakeçili aşiretine mensup kişiler günümüzde; İç ve Batı Anadolu ile Güney ve Doğu Anadolu bölgelerinde olmak üzere iki farklı coğrafyada yoğunlaşmışlardır.


Bölgemizin Ulu Yörük Türkmenleri’ nin yerleşim bölgesi olduğunu daha önce yazmıştık. Ulu Yörük Türkmenleri içerisinde yine Karakeçili aşiretini görmekteyiz. 


Büyük Selçuklu döneminde Karakeçili aşiretinin başında Kocabekir isminde bir beyin aşiret reisi bulunduğu rivayet edilir. Daha sonraları bu beyin soyundan gelenlerin Kocabekir—Kocabekirler-Kocabekiroğlu sülalesi şeklinde kayıtlarda ve Anadolu’ nun farklı yerlerinde karşımıza çıktığını görmekteyiz. Mesela, Ertuğrul Gazi' nin büyük oğlu Saru Batu Savcı Bey’ in, Kütahya Domaniç' e bağlı Karaköy' deki kabrinin türbedar ailesi, Kocabekir sülalesindendir.


Araştırmacı yazar Muharrem Bayar, 17.yüzyıl sonlarında Kocabekir sülalesinin bir kolunun Aşdağul’ a iskan ettirildiği bilgisini aktarmaktadır. O tarihlerde Aşdağul nahiye merkezi olduğu için devlet tarafından Çiçekdağı’ ndan bölgeye gönderilirler. O tarihlerde bölgemizde celali isyanları sonucu eşkıya faaliyetlerinin arttığı biliniyor. Bölgede asayişin sağlanması adına bu sülalenin gönderildiği anlaşılıyor. Osmanlı devletinin kendi has boyu olan Kayılardan (Özellikle Karakeçili Aşireti) özel birlikler kurdukları bazı devlet işlerinde kullandıkları kayıtlarda mevcuttur. (Abdülhamid Han’ ın Karakeçili Aşiret üyelerinden özel olarak kurdurduğu koruma birliği Söğüt-Ertuğrul alayı, ayrıca Hamidiye Birlikleri gibi.)

Aşdağul’ un daha önce Ustacalu Türkmenleri tarafından kurulduğunu ve adının oradan geldiğini yazmıştık. Ustacalu Türkmenleri ve Karakeçili Aşireti Ulu Yörük Türkmenleri içerisinde zaten ortak hareket eden gruplar. Araştırmalarımızda Ulu Yörük Türkmen Taifesine bağlı olan birçok grubun bölgemizde iç içe hatta aynı köyler içerisinde birlikte yaşadığını tespit ettik.


Şimdi düşünün, Aşdağul’ a sonradan bir sülale gelecek, köyün liderliğine soyunacak ve kimse bir şey demeyecek. Böyle bir şeyin mümkün olması için bazı gerekçelere ihtiyaç var. Nedir bunlar? Ekonomik güç, devlet desteği ve kalabalık bir aile çevresi. Ayrıca Aşdağul’ da Kayının bazı gruplarından ve Karakeçili Aşiretinden çok daha önceden yerleşmiş aileler olması da Kocabekir sülalesinin etkili olmasında ayrı bir rol oynamaktadır.


Bugün, Kocabekir sülalesinden olanların  “Ağalar, Reşitağalar, Haci Reisler, İmamlar ve Kara Seferler” vb.  gibi lakaplarla anılmaları, ayrıca nüfus kayıtlarında Aşdağul’ un ilk hanelerinden olmaları, yukarıda belirttiğimiz ifadeyi destekler niteliktedir.


Kayı Boyu Karakeçili Aşireti, aşiret reisi Koca Bekir ve onun bugün ki torunları olan Kocabekiroğlu sülalesinin günümüzde “Gündoğdu, Arçok, Aksel, İrsoy,  Koç,  Yıldız, Dalkılıç, Öztürk, Öncül, Özsoy,  İçbudak,  Özkan, Kemer, Tercan,  Aras, Kocatepe ve Dokgöz” soyadlarını almış olduklarını görüyoruz. Bu soyadlarının çoğunun Ortaköy’ de bulunması arada akrabalık bağı bulunduğu ihtimalini güçlendiriyor.


Bölgemizde Karakeçili Aşiretine mensup oymakların bulunması ilçemizin Kayı boyu yerleşim alanları içerisinde bulunduğunun ayrı bir delili olduğunu gösteriyor.

Aşdağul’ da Bir Karakeçili Aşiret Lideri Sülalesi??? Aşdağul’ da Bir Karakeçili Aşiret Lideri Sülalesi??? Reviewed by Tamer Uygur on 00:01:00 Rating: 5

2 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.