Ortaköy’ de Bir Kayı Köyü: İncesu Köyü



İncesu Köyü ile ilgili daha önce hazırlamış olduğumuz yazımızda köyün kuruluşunun henüz kesin olarak bilinmediği ancak 1530 yılına ait “Amasya Livası” haritasında var olduğunu belirtmiştik. 


Yeni elde edilen bulgulara göre, İncesu Köyü adını, Kayı Boyu’ na bağlı aşiretlerden “İncesu Aşireti” ‘ nden aldığı anlaşılmaktadır. (İsmail Uçakçı, Oğuz Boyları, Aşiret, Oymak, Cemaatler; Bozoklar Kitabı) 


Oğuz boyları zamanla çoğalarak aşiretlere, aşiretler cemaatlere, cemaatler ise oymaklara ayrılıp yayılmışlardır. İncesu Aşireti ise Kayı Boyu’ nun Karataşlı Aşiretine bağlı bir aşirettir. İncesu Aşireti’ nin Anadolu’ da pek çok yerde yurt tuttuğu İncesu adıyla yerleşim yerleri kurdukları bilinmektedir.


Bugün yaşadığımız bölge Ulu Yörük Türkmenleri’ nin yurt tutup yerleştikleri bir bölgedir. Ulu Yörükler birçok boy ve aşiretin katılımıyla oluşmuş bir teşekküldür. İçerisinde Kayı Boyu’ na mensup aşiretler barındırmaktadır.  Bölgemizde Kayı Boyu’ nun yerleşmiş olduğu pek çok kaynakta yer almaktadır. Hatta İncesu’ Kanyonu’ nun diğer ucunda bulunan Kazankaya Köyü’ nün de Kayı Boyu’ na mensup olduğu bilinmektedir.


Yine Kayı Boyu’ na bağlı Erkekli Aşireti’ nin Aydın/Söke İlçesi Topaktaş Köyü’ nde yaşadıktan sonra eski yurtları olan Anadolu’ nun içlerine geldikleri, bir kısmının İncesu Köyü’ ne, bir kısmının Yaylacık Köyü’ ne ve bir kısmının ise Aşdağul köylerine dağıldıkları bilinmektedir.


İncesu Köyü’ nde, günümüzde iki farklı kültüre sahip insanlar kardeşçe yaşamaktadırlar. Arşivlerden edindiğimiz bilgilere göre 1835 yılında alevi kültürüne sahip insanların İncesu Köyü’ ne iskan ettirildikleri anlaşılmaktadır. 


İncesu Köyü bugün her yönüyle pırıl pırıl bir Türkmen köyüdür.
Ortaköy’ de Bir Kayı Köyü: İncesu Köyü Ortaköy’ de Bir Kayı Köyü: İncesu Köyü Reviewed by Tamer Uygur on 21:37:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.