Ortaköy' deki "Kutsal Emanet"

Bilindiği üzere Peygamber Efendimize ait her türlü kişisel eşya için "Kutsal Emanet" tabiri kullanılmaktadır. Günümüzde Kutsal Emanetler İstanbul' da Topkapı Sarayı müzesinde muhafaza edilmektedir. Bunların dışında ise Türkiye' nin çeşitli yerlerinde efendimize ait sakal-ı şerifler bulunmaktadır.

Türkiye' de çeşitli camilerde bulunan  1818 sakal-ı şeriften bir tanesi ise Ortaköy Merkez Büyük Camisi' nde bulunmaktadır. 

Peygamber Efendimizin (asm) mübarek sakalına veya saçına genel bir kavram olarak sakal-ı şerif veya lıhye-i şerif denilir.

Efendimizin (asm) tıraş olurken, kestiği mübarek sakal tellerini bazen sahabelere teberrüken verdiği rivayet olunmuştur. Bununla beraber Efendimize (asv) ait her şeyi titizlikle muhafaza eden sahabeler, Efendimiz (asm) tıraş oldukça sadece sakallarından değil saçından kesilen mübarek tüyleri de muhafaza etmişlerdir.

Bazı rivayetlerde belirtildiğine göre, Hz. Peygamber (s.a.s.) hicretten sonra saçlarını, birisi Hudeybiye senesi ihramdan çıkarken, diğeri umre haccını kaza ederken, üçüncüsü de "Veda haccı"ndan sonra olmak üzere, üç defa kestirmişti.(1) Kesilen saçları asla zayi edilmemiş, ashâb tarafından alınıp muhafaza edilmişti. Nitekim Hz. Enes, "Hz. Peygamber (asv)'in saçlarını berberin kestiğini gördüm. Ashâb da etrafında dolaşıyor, bir telinin bile, yere değil, mutlaka bir adamın eline düşmesini arzuluyorlardı." (2) der.

İlçemizde bulunan sakal-ı şerif her yıl Ramazan ve Kurban Bayramı arefesinde ziyarete açılmaktadır. 

 

Ortaköy' deki "Kutsal Emanet" Ortaköy' deki "Kutsal Emanet" Reviewed by Tamer Uygur on 16:51:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.