Ortaköy Evliyaları

1071 Malazgirt Zaferi' nden sonra Anadolu hızla Türklerin egemenlğine girmeye başlamıştı. Türkler fethettikleri yerleri çok önceden gönül sultanları veya başka bir tabirle Anadolu erenleri aracılığıyla fethederlerdi.Bugün gerek İslam coğrafyasında gerekse Anadolu' nun pek çok yerinde bu gönül sultanları evliyaların türbeleri ile karşılaşırsınız. Onlar defin oldukları yerlerde, halkın gönlünde menkıbeleri ile halen yaşamaktadırlar.

Peki ilçemiz Ortaköy' de hiç evliya türbesi var  mıdır? Ortaköy' ü az çok bilenler, herhangi bir türbeye rastlamamışlardır. Konuyu sizler için araştırdık, derlediğimiz bilgiler ışığında sizlere sunuyoruz.

1-Doğan Dede Evliyası

Ortaköy' de bulunan Pınarlı Göleti' nin hemen kenarında, kuzeybatı istikametinde defin olduğu bilinmektedir. Günümüze ulaşmış bir türbesi bulunmamaktadır. Sadece yer olarak bilinmektedir.

 

2-Pelitçik Dede Evliyası

Ortaköy' den "Öz" e doğru giderken halk arasında "Pelitçik" olarak adlandırılan bölgededir. Sadece mevki olarak bilinir ancak belirli bir türbe yoktur.

 

3-Hatıcın Dede Evliyası

Ortaköy-Amasya yolu üzerinde, Ortaköy çıkışında benzinliklerin olduğu bölgededir. Günümüze ulaşmış bir türbe bulunmamaktadır.

 

4-Güllü Dede Evliyası

Ziraat Bankası' nın bulunduğu yerde, yakın tarihe kadar türbesi mevcut iken, bankanın yapımı sırasında mezarı, ilçe mezarlığına nakledilmiştir. Şu an itibari ile mezarı net olarak bilinmemektedir.

 

5-Meçhul Türbe


Ortaköy Cumhuriyet Mahallesi, Kahyaoğlu Sokak' ta, Satılmış SOLAK' ın evinin bahçesinde yer alan bu türbe, ilçe sakinlerinin bazıları tarafından evliya türbesi olarak biliniyor. Ancak bir evliyaya mı yoksa bir bir devlet büyüğüne mi ait olduğu şu an itibariyle net olarak bilinmiyor.

Yukarıda tanıtmaya çalıştığımız Ortaköy evliyaları halk arasında biliniyor. Türbeleri bulunmasa da mevkileri biliniyor. İlçe halkının gönlünde ismen yaşıyorlar. Bulundukları bölgeler kutsal kabul edilip, saygı duyuluyor. 

İlçemizin değerlerinden olan evliyalarımızı, belli bir yaş üstü biliyor. Yeni nesil bu bilgilere sahip değil. Kültürümüze ait olan değerler yeni nesle aktarılmaz ise bir süre sonra tamamen unutulup gidecek.
Ortaköy Evliyaları Ortaköy Evliyaları Reviewed by Tamer Uygur on 19:37:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.