Bir Ortaköy Masalı "Kız Uçan Kayası"

Leyla ile Mecnun' u, Ferhat ile Şirin' i, Aslı ile Kerem' i bilmeyen yoktur. Tarihe geçmiş bu hazin aşk hikayelerini çoğumuz okumuş veya duymuşuzdur. Peki bunlara benzer bir aşk hikayesinin ilçemizde de yaşandığını biliyor musunuz?

Çorum' dan Ortaköy' e gelirken, Gündoğdu Dağı' nın yamaçlarında büyük kırmızı bir kaya karşılar bizi. İşte o kayanın halk dilinde adı "Kız Uçan Kayası" dır. Bu kayaya böyle denmesinin hazin bir aşk hikayesinden kaynaklandığını biliyor muydunuz? İşte o hikaye...

Vaktiyle Ortaköy' de zengin bir ağa yaşamaktadır. Ağanın, güzelliği dillere destan, bir de kızı vardır. Köyün tüm delikanlıları kızı beğenir ancak ağadan korktukları için bir türlü kıza gönül veremezler. Bir gün köyün delikanlılarından birisi kıza gönlünü kaptırır, kız da ona. Kızı babasından ister ama fakir olduğu için kızı vermezler. Delikanlı da bunun üzerine kızı kaçırır. Gece vakti Gündoğdu Dağı' nın yamaçlarından ilerlerken, bu kayalık alana gelirler. Gecenin karanlığında kız kayayı görmez, ayağı kayar ve aşağı düşer. Düşmesiyle oracıkta can verir. Delikanlı koşar, sevdiğinin yanına ama nafile. Kızı alır ve köye götürür. Köy üzüntüye boğulur. Kızı defnederler. Sonrasında delikanlıyı bir daha gören olmaz. Köy halkı bu olaya istinaden kızın düştüğü kayaya "Kız Uçan Kayası" adını verirler. Rivayet olunur ki, kaya kızın kanlarının üzerine bulaşması sonucu tamamen kırmızı renk alır.

Bu hazin aşk hikayesi için bir de klip hazırladık.

Bir Ortaköy Masalı "Kız Uçan Kayası" Bir Ortaköy Masalı "Kız Uçan Kayası" Reviewed by Tamer Uygur on 11:41:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.