Kayı Mıyım Neyim Ben?



Danişment Ahmet Gazi’ nin yanında çok sayıda oğuz boyu vardır. Bu boylar, fethedilen bölgelere yerleşmeye başlarlar. İlk yerleşen boylar içerisinde Alayunt boyu çoğunluktadır. Daha sonraları bölgeye gelen diğer oğuz boylarını görmekteyiz. Yapılan araştırmalarda Çorum civarında 24 oğuz boyundan 21’ inin yerleştiği tespit edilmiştir. 

Ortaköy' e ilk yerleşenlerin hangi boydan olduğunu şu an için net olarak söyleyemiyoruz. Ancak tarihsel süreçte Ortaköy, Mecitözü' ne dolayısıyla Amasya' ya bağlıdır. Mecitözü' nün Ortaköy' den çok daha önceleri kurulduğunu biliyoruz. Mecitözü ve bağlı köylere ilk yerleşenlerin Kayı, Bayındır ve Alayunt boyları olduğu tespit edilmiştir. Ortaköy' ü ilk kuranların da bu üç boydan birisi olma ihtimali yüksektir. 

Araştırmalarımız esnasında Ortaköy ile ilgili araştırma yapan bir tarihçi "Ortaköy, konuşması ve kültürüyle kayı boyunu çok yansıtıyor." demişti. 

İlk yerleşenler bu üç boydan birisi olsa bilse, aradan yıllar geçmiş farklı coğrafyalardan ve farklı boylardan insanlar gelip Ortaköy' e yerleşmişlerdir. Günümüz itibariyle Ortaköy halkı için, net bir şekilde tek bir boya mensup olduklarını söylemek mümkün değildir. Ancak kesin olan bir şey varsa Ortaköy, Türk kültürünü yansıtan ve yaşatan bir kenttir.
Kayı Mıyım Neyim Ben? Kayı Mıyım Neyim Ben? Reviewed by Tamer Uygur on 22:52:00 Rating: 5

7 yorum:

  1. Kayı olmasının mümkümatı yok.Çünki Kayı boyunun aşiret ve oymakları bellidir.Karakeçililer Sarıkeçililer Kayı boyundandır.Başka boylarda vardır Avşar ,Çepni vs ... Danişmendlier Avşardıe. Kadı Buhraeiddin Salar boyundandır.
    Kültürümüz Türkmen Aşiret kültürüne benzeyebilir fakat kesinlikşe Kayı değiliz.İç Anadoluda Çorumda sadece 1 tane Kayı köyü var o köyünde ahalisi 15.yy gibi Balkanlara göçmüş ,yerine başkaları yerleşmiştir.Bemde merak ediyorum hangi boydan olduğumuzu anadolu türkmenleri sitesinde bizi Avşar diye gördüm fakat tam emin değil çok eski kelimelere felan bakılması gerek .Bi önceki yazınızda Çerkeslerin boyununun bile yazıldığını görünce biraz zoruma gitti doğrusu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emre bey, kaynaklar Melik Ahmet Gazi' nin yanında Alayundlu boyundan çok sayıda kişi olduğunu söylüyor.İlk yerleşenlerin bu boylardan olma ihtimalleri yüksek.Yine Oğuz boylarının yerleştikleri yerler sıralanırken.Ortaköy adı geçmiyor ama Mecitözü olarak bakarsak Kayı ve Bayındır boylarının adları var.Çepniler İskilip ve Kargı, Avşarlarda Kargı ve Hacıhamza taraflarına yerleşmişler.Ortaköy'e baya ters.Ama zamanla her boydan insan gelip yerleşmiştir.Şu an için çok net bir şey söylemek zor.Çerkezlere gelince Anadolu' ya gelmeleri 1864 yılından sonra.Genelde kendi köyleri olduğundan, boylarını biliyorlar.Hangi çerkeze sorsanız boyunu şak diye söyler.

      Sil
    2. O listeyi biliyorum doğrudur fakat çok eksiktir.Sadece köy ismi 24 Oğuz Boyundan olan köyler kullanılmıştır.Oysaki Boyların oymakları da vardır.Zaten bu boylar konar göçer yaşam şekliyle Anadoluya gelmiş olup sonraları TTımar için vs. Bi çoğu yerleştirilmiştir.Aslında bizim en önemli üstünde durmamız gereken şey bizimde çok eskilerde konar göçer bi hayat sürdüğümüzmü ? Eve Çerkesler bu konuda çok şanslı.

      Sil
    3. Kayı Türkleri Amasyanın güney batısında yaşarlar.Başlarında Boşaklu Emir Bahaeddin Kurt Bey vardır.Amasyanın güney batısı o zamanlar neresi bunu bilmek yetiyor.Aşdağul ve Ortaköy taraflarıdır ki Aşdağula bağlıdır Aşdağul nahiyedir.Ayrıca Ertuğrul Gazinin köyü Kayı köyü adı ile bugün ki Göynüceğin Kara Yakup köyü yakınında olup Aşdağula bağlıdır.Kayı boyunun hasları biziz.Kaynak Hüseyin Hüsameddin Amasya Tarihi Cilt II

      Sil
  2. Kimse bilmez karakeçili aşireti aşiret reisi olan Koca Bekirin soyundan olanlar Aşdağul da yaşıyorlar.Sülale isimleri ise Kocabekiroğlu.Anadolu da en çok Kayı boyuna mensup kişi bizim bölgemizde yaşıyor.Kayı oymağı Çiçekdağından gelerek Amasya sancağı Mecitözü kazasına ve köylerine iskan olmuşlardır.Bölgede çoğunluk Çiçekdağından geldiklerini söylerler ama aşiretini bilmezler.Geniş alana yayılmış olup mecitözü-ortaköy-alaca-çorum merkez ve diğer ilçeler-amasya ve ilçeleri-çekerek-çayıralan-aydıncık-yozgat merkez bir kısım-kırıkkale-ankara-kastamonu-samsunun çoruma yakın olan ilçeleri-eskişehir vs...

    YanıtlaSil
  3. Aşdağul da IYI Kocabekiroğlu sülalesi 18 farklı soyisim kullanmakta olup nüfus kayıtlarında 1 numaralı soyisimleri Gündoğdu olarak kayıt altına alınmıştır.Çiçekdağından gelmiş olup bölgede devlet adına vergi toplayan tek sülale Kocabekiroğlu sülalesidir.Ortaköy ilçesinin kurucu aileleri de Çiçekdağından gelmiş olup ilçe merkezinin 4/3 lük kısmı Kayı boyu Karakeçili aşiretine mensuptur.Ayrıca Kayı boyunun diğer aşiretlerine mensup olup ilçe merkezinde yaşayan başka ailelerinde olduğu tarafımızca bilinmektedir.

    YanıtlaSil
  4. Selamın aleyküm... Ben Kayseri nin merkezinde ikamet etmekteyim.... Biz şu an bütün akrabaları mız Gündoğdu beyin dedemiz olduğunu biliyoruz.... Bize küçük yaştan itibaren 11 büyük dedemiz hep babalarımız tarafından ezberletilir... Ve göç tarihçemiz anlatılır.. Orta Asya'dan Halep'e Halep'ten söğüt e söğüt ten çoruma( Ortaköy) oradan Kayseri nin akkışla ilçesinde ki Ortaköy e ve buradan son olarak Kayseri nin Pınarbaşı ilçesinde ki Kayaaltı köyünü kurduğumuzu biliriz... Selam ve saygılarımla...

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.