İncesu Kanyonu mu? Kazankaya Kanyonu mu?

Çorumlular "İncesu Kanyonu", Yozgatlılar "Kazankaya Kanyonu" diyorlar. Yıllardır her iki il tarafından paylaşılamayan, sürekli kimin olduğu tartışılan kanyon aslında kime ait? Hangi il bu konuda haklı?

Sizler için kanyonu, Kazankaya Köyü' nden yürüyürek girip, İncesu Köyü' nden çıktık. Bu doğa yürüyüşü sırasında kanyonun çoğu kişi tarafından bilinmeyen yönlerini keşfettik ve araştırdık. Bu araştırma sonuçlarına göre konuyu ele alalım.
 
Yukarıdaki haritadan da anlaşılacağı üzere, kanyonun toplam uzunluğu 6,50 km. 4,25 km' si Çorum topraklarında, 2,25 km' si ise Yozgat topraklarında yer alıyor. Kanyon her iki il topraklarında olduğu için iki ilde kanyona kendi adına sahip çıkıyor. Ancak teknik olarak haritaya baktığımızda kanyonun çoğu Çorum topraklarında yer alıyor.

İkinci bir husus ise kanyonun tarihi ve doğal dokusu. Kanyon içerisinde yer alan tarihi öğelerin  (Kybele, Akropol, Kayalara Oyulmuş Mağara ve diğerleri) % 90 ' ı Çorum tarafında bulunuyor. Kanyonun İncesu Köyü girişi eşsiz bir güzelliğe sahip.Ancak Kazankaya Köyü girişi o kadar da güzel değil. İncesu Köyü girişi, yürüyüşe müsait, Kazankaya girişi ise kayalık ve engebelik bir yapıya sahip.

Pek çok açıdan değerlendirdiğimiz zaman kanyonun Çorum' a ait olması gerekiyor. Ancak Yozgat, bizden önce davranıp Kültür Bakanlığı' na başvurarak "Kazankaya Kanyonu" olarak isim hakkını alıp, bu şekilde tescil ettirmiş. Dolayısıyla literatürde hoşumuza gitmesede "Kazankaya Kanyonu" olarak geçiyor. Ama bizler "İncesu Kanyonu" olarak adlandırmaya devam edeceğiz.

Kanyonun her iki il arasında anlaşmazlığa sebep olmaması için, ortak bir isim de kullanılması mümkün. 

Çorumlular olarak bize düşen görev, idarecilerimizin bu konuda Kültür Bakanlığı' na itiraz etmelerini sağlamaktır. Kanyonun arazisinin büyük bir kısmının Çorum topraklarında olması, tarihi ve doğal güzelliklerin de Çorum tarafında yoğun olması gibi nedenlerden, konunun tekrar değerlendirilip isim hakkının Çorum' a verilmesi daha uygun olacaktır. Konuyla ilgili yöneticilerimizin ellerinden geleni yapmaları gerekmektedir.




 
İncesu Kanyonu mu? Kazankaya Kanyonu mu? İncesu Kanyonu mu? Kazankaya Kanyonu mu? Reviewed by Tamer Uygur on 16:52:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.