Asraköy ve Pınarköy' e Ne Oldu?



Pınarköy, konum itibariyle Gündoğdu Dağı' nın eteklerine kurulmuştur. Hemen yakınında bir su kaynağı ve arkasında bölgeye hakim bir kale bulunmaktadır. Kalenin tarihinin daha eski olduğu bilinmektedir. Bölgede yapılan araştırmalar kalenin yakınında bir yerleşim alanının olduğunu göstermektedir. Bugün kalenin sadece kalıntıları kalmıştır. Bölgeye ilk gelen Türk boyları rumlardan boşalan bu köylere yerleşmişlerdir. Böylelikle Pınarköy kurulmuştur. Adını da  muhtemelen bugün bile hala ilçemizin su ihtiyacını karşılayan pınardan almıştır. 

Asraköy ise bugün halk arasında "Arpalık" olarak adlandırılan alan ve civarıdır. Asraköy hakkında çok fazla bir bilgiye sahip değiliz. Ancak bugün "Acevizi" dediğimiz bölgedeki bahçelerde bir takım kalıntılara ve insan kemiklerine rastlanmıştır. Bu kalıntıların Asraköy' e mi yoksa daha önceki medeniyetlere mi ait olduğu yapılacak bilimsel kazılar sonucu netlik kazanacaktır.

Peki Pınarköy ve Asraköy’ e ne oldu? Ortaköy’ ün kuruluşunun 1300' lü yıllarda olduğunu kabul edersek, bu tarihin Anadolu Selçuklu Devleti’ nin son zamanları olduğunu görürüz. Dolayısıyla Anadolu’ da yönetim el değiştirmek üzeredir. Arada doğan boşlukta ise çeşitli grupların faaliyetleri göze çarpar. Özellikle de eşkıya gruplarının. Bu kargaşa sırasında halkın can ve mal güvenliği tehlikededir. İşte bu yıllarda böyle bir döneme denk gelmektedir. İç savaşlar ve eşkıya faaliyetleri bu köylerdeki insanları göçe zorlamıştır. Pınarköy ve Asraköy’ deki insanlar zamanla Ortaköy’ e yerleşmişlerdir. Bu göç hareketleri sonucu her iki köyde ortadan kalkmıştır. Ancak izleri tarihten silinmemiştir. Kuruldukları bölgelerde ortaya çıkan eserler ve buluntular bu köylerin izlerini hala taşımaktadır.
Asraköy ve Pınarköy' e Ne Oldu? Asraköy ve Pınarköy' e Ne Oldu? Reviewed by Tamer Uygur on 19:36:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.