Malazgirt' ten Önce Ortaköy Bölgesinde Türk İzleri

 


Ortaköy’ den Amasya’ ya giderken Göynücek’ i geçtikten sonra yol üzerinde Gözlek kaplıcaları yer almaktadır. Gidenler hemen hatırlayacaklardır. Asıl konumuz elbette kaplıca değil. 

 

Gözlek Köyü civarında “Oluz Höyük” olarak adlandırılan bir kazı alanı var. Oluz Höyük 1997-1999 yılları arasında keşfedilmiş. 2007 yılında ise kazı çalışmalarına başlanmış. Höyüğün pek çok medeniyeti barındırdığı yapılan çalışmalarla tespit edilmiş. 


 

Şimdi Ortaköy’ le veya bizimle ne alakası var diyeceksiniz. Gelelim asıl konuya. 2010 yılından sonra belirli aralıklarla höyükte yapılan kazı çalışmalarında bazı mezarlar keşfedilmiş. İşin ilginç tarafı bulunan mezarların Oluz Höyük’ le veya burada yaşayanlarla hiç ilgisinin olmaması. Bulunan mezarları incelediklerinde arkeologlar çok şaşırmışlar. Çünkü mezarlar İslami usullere göre hazırlanmış. Diyebilirsiniz ki yakındaki köylere ait mezarlar olabilir. Ama öyle değil.

 

Yapılan incelemelerde mezarların çok eski dönemlere ait olduğu saptanmış. Bulunan eşyalar analiz edildiğinde mezarların Oğuz Türklerine ait olduğu belirlenmiş. Bununla da yetinmemişler, mezarlardan aldıkları kemik örneklerini karbon 14 testi yapılması için Japonya’ ya göndermişler. Yapılan incelemeler sonrasında mezarların 1020-1077 yılları arasında ölmüş insanlara ait olduğu anlaşılmış. Yani 1071 Malazgirt Savaşı’ ndan önceki yıllara…

 

Türklerin Anadolu’ ya Malazgirt Savaşı’ ndan çok önceki tarihlerde geldiği zaten biliniyor. Bugün Anadolu’ nun pek çok yerinde bunu kanıtlayan sayısız eser ve iz bulunmakta.

 

Bir diğer ilginç detay ise şöyle… Günümüzde dahi vefat eden gömülürken mezara tuğla veya kiremit konulmaktadır. Bulunan mezarlarda da atalarımızın kiremit kullandıkları anlaşılıyor. Ancak o dönemlerde Oluz Höyük’ te böyle bir malzeme bulunmuyor. Mezarlarda kullanmak üzere bu kiremitleri çok daha uzak ören yerlerinden getirip burada kullandıkları anlaşılıyor. Kısacası çok daha geniş bir alana yayılmışlar ve bölgeyi iyi biliyorlar. 

 

Bulunan Türk mezarları kazı ekibi ve bilim dünyasında epey ilgi görüyor. Çalışmalar devam ettikçe mezar sayısı artıyor. 100 den fazla mezar bulunuyor. Halende bulunmaya devam ediyor. Anlaşılıyor ki atalarımız bu alanı mezarlık olarak kullanmışlar.

 

Yapılan değerlendirmeler ve bulgular neticesinde oldukça kalabalık bir Oğuz aşiretinin bölgede etkin olduğunu ve bu coğrafyayı yurt tuttuğunu gösteriyor. Hatta bu değerlendirmeyi bir adım daha ileri taşıyarak bu kalabalık Oğuz aşiretinin Malazgirt’ ten 100-150 yıl öncesinden bu bölgede olduğunu söylüyorlar. 

 

Oluz Höyük, Ortaköy’ e yaklaşık 50 km mesafededir. O dönem şartlarında bir günlük mesafe sayılır. Yukarıdaki bilgiler ışığında atalarımızın bölgemize Malazgirt’ ten çok daha önce geldiklerini ve yerleştiklerini rahatlıkla söyleyebiliriz.

 

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Malazgirt' ten Önce Ortaköy Bölgesinde Türk İzleri Malazgirt' ten Önce Ortaköy Bölgesinde Türk İzleri Reviewed by Tamer Uygur on 23:10:00 Rating: 5

1 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.