Ortaköy’ de Bir Meçhul Asker!


Eğer kabir ziyareti için Ortaköy mezarlığına yolunuz düştüyse, yolun üst tarafındaki bölümde,  giriş kapısının karşısında, başucunda bir Türk bayrağı dikili bir mezar görmüşsünüzdür. Mezar taşında, bizim buralara has olmayan bir isim yazılı “Ağ Baba ÇABADAĞ”…


Başucunda Türk bayrağı bulunmasından şehit olduğu anlaşılıyor. Bizim buralardan olsa mutlaka bilirdik diyeceksiniz. Peki kim bu meçhul asker?


Ağ Baba ÇABADAĞ, 1947 Kars doğumlu. 1967’ de askerliğini yapmak üzere Ortaköy’ e gelir. O dönemler Ortaköy, silah kaçakçılarının cirit attığı bir bölge. 13 Ocak 1969, tarihinde Karahacip tarafında silah kaçakçılarının bulunduğuna dair bir ihbar gelir. Ortaköy Jandarma Komutanlığı’ ndan bir ekip bölgeye gönderilir. Ekip içerisinde Ağ Baba ÇABADAĞ’ da vardır. Kışın zorlu şartları altında ekip bölgeye ulaşır. Silah kaçakçıları ile temas sağlanır. Çatışma çıkar. Çatışma sonunda Ağ Baba ÇABADAĞ, vurularak şehadet şerbetini içer. O dönemin zorlukları nedeniyle şehidin cenazesi memleketine gönderilemez, Ortaköy’ e defnedilir.


O gün bu gündür Ağ Baba ÇABADAĞ, Ortaköy mezarlığında yatmaktadır. Mezarı çoğu kimse tarafından bilinmemektedir. Bakımsızlıktan tahrip olan mezarı bildiğimiz kadarıyla Ortaköylü hayırseverler tarafından tekrar yaptırılmıştır. Şehidin akrabalarından bazılarının zaman zaman ziyaret için Ortaköy’ e geldiği bilinmektedir.


Kars’ tan evladını askere gönderen ey yiğit anne-baba! Gözyaşlarınızı dindirin. Evladınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedir. Ağ Baba, artık Ortaköy’ ün evladıdır, şehididir. Ruhu şadolsun…


Yolunuz Ortaköy mezarlığına düşerse, şehidimize bir Fatihayı çok görmeyin….
Ortaköy’ de Bir Meçhul Asker! Ortaköy’ de Bir Meçhul Asker! Reviewed by Tamer Uygur on 23:26:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.