Milli Mücadele Döneminde Ortaköy


Milli Mücadele döneminde Ortaköy’ ü, Mecitözü ilçesinin küçük bir  nahiyesi olarak görüyoruz. Ortaköy bu yıllarda diğer Anadolu şehirleri gibi üzerine düşen görevleri fazlasıyla yapmıştır.

Ortaköy halkından hemen her ailede 1.Dünya Savaşı’ nda veya Kurtuluş Savaşı’ nda şehit verilmiştir. Genelkurmay arşivlerinde yaptığımız incelemelerde şehitlerin isimlerine ulaşabiliyoruz. Ancak o dönem de soyadı kullanılmadığından ve de Ortaköy Mecitözü’ ne bağlı olduğundan Ortaköy’ lü şehitlerin hangi ailelerden olduğunu tam olarak belirleyemiyoruz. Şehitlerin memleketleri genelde Mecitözü olarak verilmiş. Bazılarının köyleri yazılmamış.

Çorum Milli Mücadele’ de en çok şehit veren illerden biridir. Çorum genelinde Kurtuluş Savaşına katılan 1510 kişiye İstiklal Madalyası verilmiştir. Şehitlerin çokluğu göz önünde bulundurulursa Ortaköy’ ün Kurtuluş Savaşı’ nda şehit vermemiş olması imkansızdır.

Milli Mücadele yıllarında bölgemiz Çapanoğlu İsyanı etkisinde kalmıştır. Ortaköy bu isyana destek vermemiş, büyük bir duyarlılık göstererek bastırılması için çalışmıştır. Sadece Karahacip Köyü’ nün bu isyandan etkilendiğini biliyoruz. Yozgat, Alaca ve Zile’ den gelen isyancılar Karahacip Köyü’ nde tam bir hakimiyet sağlayarak bölgemizde zararlı faaliyetlerde bulunmuşlardır. Milli kuvvetlerin bölgeye gelerek isyancıları dağıtmaları üzerine ilçemiz tekrar huzura kavuşmuştur. Bu isyanla ilgili ayrıca bilgi verileceğinden burada detaya girmiyoruz.
Milli Mücadele Döneminde Ortaköy Milli Mücadele Döneminde Ortaköy Reviewed by Tamer Uygur on 20:11:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.