Çanakkale' de Bir Ortaköylü Şehit

Bir milletin destan yazdığı yerdir Çanakkale...Binlerce vatan evladının hakka yürüdüğü yerdir Çanakkale...

Pek çoğumuz ecdadımızın tarih yazdığı bu kutlu diyarı ziyaret etme fırsatı bulmuşuzdur. Şehitliklerde gezerken insan ister istemez merak ediyor, şehit isimlerinin yazılı olduğu mezar taşlarında gözlerimiz Ortaköylü şehit var mıdır diye arıyor. Ama nafile...

Araştırmalarımız sonucu şehit listelerinde Ortaköylü  bir şehidi tespit etmeyi başardık. Şehitimiz Kızılhamza Köyü' nden 1299(1883) doğumlu, Kanber oğlu Yusuf. 24 Mart 1915 tarihinde yaralı olarak getirildiği 5.Orduya Mensup 1.Numaralı Menzil Hastanesinde şehit olmuş.

Osmanlı Devleti' nin son yılları büyük savaşlarla geçmiş. Yemen, Balkanlar, Sarıkamış, Çanakkale ve nihayetinde Kurtuluş Savaşı....

Şehitlerin adeta sağanak sağanak memleketin her yöresine yağdığı o günlerde şehit listelerinde Ortaköylü şehit olmaması gayet tuhaf. Halbuki aile büyüklerimize sorduğumuz zaman bizlere Yemen' de, Çanakkale' de veya diğer savaşlarda şehit olan dedelerimizden bahsederler. Ama niyeyse bizlerin bildiği bu şehitler, resmi kayıtlarda yer almıyor.

Araştırmalarımız sonucu savaşlarda kayıtların yeterince iyi tutulmamış olduğunu, bazı askerlerin kayıp olduklarını, bazılarının isimlerinin olmasına rağmen memleketlerinin bilinmediği görüyoruz. Çanakkale şehit listelerini internette bulmak mümkün, Eğer girip bakarsanız, Ortaköy o tarihlerde Mecitözü' ne bağlı olduğundan, Ortaköy' den Çanakkale harbine katılanlar Mecitözü askerlik şubesinden cepheye gitmişlerdir. Şehit listesinde Mecitözü yazıp köyü belli olmayan askerler var. Belki bazıları Ortaköylü olabilir. 

Konuyla ilgili araştırmalarımız sürüyor. Yeni bilgiler elde ettikçe sizlerle paylaşacağız.

Bu vesile ile Çanakkale şehitlerimizi ve tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Ruhları şad olsun...
 
Çanakkale' de Bir Ortaköylü Şehit Çanakkale' de Bir Ortaköylü Şehit Reviewed by Tamer Uygur on 19:44:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.